The adventure of a lifetime

Touareg Trail gick av stapeln den 1 - 30 november 2008. Vi körde vår 2CV från Brussel till Benin i Afrika, totalt 907 mil.
Vi var 25 team som forcerade sand, berg och djungel med våra bilar..
Vår blogg tar dig med hela resan - från ett kallt garagegolv i februari 2008 till en varm västafrikansk vind i november samma år. Följ med!

Ett gott syfte
Som deltagare i Touareg trail ombads vi stödja en hjälporganisation. Vi har lämnat vårt bidrag till Röda Korset i Benin och Trees for Travel i Mali!

Tack till alla som sponsrat!




2008-10-05

Viktlöst = problemlöst



Lördagens kurs i bush mechanics var givande. Vår coach var sympatisk, lugn och tålmodig och jag vet nu följande:

Backa dig inte ur en "sättning i sanden". Det är mycket bättre att putta på bakifrån, manuellt. När du lägger in backen gång på gång finns risk att en mutter i växellådan kan lossna vilket får till följd att man får ett oönskat hål i gaveln. Oljan rinner ut.......

Lägg en fuktig strumpa på tändspolen om den blir överhettad. Var lätt på foten i Atlasbergen och pumpa gärna (de två sista meningarna skulle platsa i annan typ av litteratur). Tillbaka till bilvärlden.

Kursen fortsatte: Kamelerna flyttar inte på sig. Lastbilarna flyttar inte på sig. 2CV är ingen krockvänlig bil. Du flyttar på dig...

Om du kör på en väg med tydliga tecken på att tidigare förare valt ett stickspår i sanden vid sidan - välj sanden vid sidan. Efter klockan 16.00 kör lugnt. Solen står ogynnsamt och försämrar sikten och du åker lätt dit på en håla som kan knäcka fälgar och bärarmar mm. KÖR MED SÅ LITE PACKNING SOM MÖJLIGT!

Söndagens genomgång inför loppet, som också innefattade en presentation av övriga deltagare, var riktigt bra och förde oss närmare starten. Det mest påtagliga var den spänning och förväntan som fanns i rummet. I stort sett alla team var på plats och njöt i fulla drag. Det är en fantastisk resa vi ska genomföra och förutsättningarna är lika för alla, men teamens sammansättning och erfarenhet skiftar kraftigt. Någon hade aldrig suttit i en 2CV förut och det fanns de som förmodligen skulle kunna doktorera i ämnet.

Arrangören tog oss i teorin med på resan ort för ort och berättade om tidigare upplevelser. Kulturkrockar är att vänta och bilarna kommer att få bekänna färg.

Etikettsråd: Dölj axlar, inga shorts på (gäller kvinnor), lyft på solglasögonen när du pratar med någon. Ta under inga omständigheter fram kameran vid gränsstationer.

Andra råd: säkerhetsbältet alltid på. Kör försiktigt. Efter 16.00 sänk hastigheten med 20 km. Kör gärna med en kompis. Försök att komma i mål före solnedgången. KÖR FÖRST VILA SEN!

Bilden visar den samlade personalstyrkan som skall följa med. De har till uppgift att vårda sjuka, mätta hungriga, meka trasiga bilar, stötta moraliskt och rigga provisoriska utedass samt ordna lämpliga lägerplatser och hotell.

Inga kommentarer: